Ingrediënten mengen? Soms doe je dat beter niet!

ingrediënten mengen

Estimated reading time: 2 minutes

Sommige skincare ingrediënten kan je beter niet mengen! Retinol, ascorbinezuur, resveratrol, glycolzuur… De lijst wetenschappelijk onderbouwde werkstoffen is eindeloos. Natuurlijk heeft elk afzonderlijk ingrediënt zijn voordelen. Maar wat gebeurt er als we ze samen gebruiken? Zijn er bepaalde combinaties die we beter niet maken?

Vitamine C en Benzoyl Peroxide

Benzoyl peroxide wordt vaak gebruikt in sterke anti-acné behandelingen. Het is een stof die oxiderend werkt. Op die manier doodt het de P Acnes bacterie (acnébacterie) aan het huidoppervlak.

Vitamine C daarentegen verliest zijn werkzaamheid als het oxideert. Daarom zit je vitamine C ook altijd in een lucht- en lichtdichte verpakking.

Deze twee ingrediënten mengen zorgt er dus voor dat je de optimale werkzaamheid van beiden verliest. De benzoyl peroxide zal minder zijn oxiderende werking kunnen doen. Terwijl vitamine C zijn anti-oxiderende eigenschappen verliest.

Salicylzuur en glycolzuur ingrediënten mengen

Of eender welke andere mix van exfoliatie. Salicylzuur wordt vaak gebruikt bij mensen met een vette huid die vatbaar is voor puistjes en/of zwarte puntjes. Glycolzuur is daarentegen heel populair in anti aging programmas.

Het lijkt alsof de wereld (terecht) in de ban is van chemische exfoliatie. Maar het té veel gebruiken van exfolianten kunnen je huid negatief beïnvloeden. Te heftig peelen beschadigt de natuurlijke huidbarrière. Hierdoor wordt de huid hypergevoelig. Ook kan de huid reageren met uitslag in de vorm van roodheid, schilfering en irritatie.

Exfolieer dus niet té veel. En beperk je tot het gebruik van één soort exfoliant per keer.

Vitamine C en koperpeptides

Je wist misschien al dat vitamine C héél wat positieve eigenschappen heeft. Het is een krachtige antioxidant, verheldert de huid én stimuleert collageenaanmaak.

Koperpeptides zijn (nog) niet zo bekend. Deze bevatten ook anti aging eigenschappen. Ze stimuleren de aanmaak van collageen en elastine. Maar ze helpen ook enorm in het wondhelingsproces van de huid.

Op het eerste zicht lijken deze twee dus een ideale anti aging cocktail! Jammer maar helaas. Vitamine C wordt weer heel gemakkelijk instabiel als het gelayerd wordt met koperpeptides. Best gebruik je dus bijvoorbeeld de vitamine C ’s morgens, en de koperpeptides ’s avonds!

Benieuwd welke ingrediënten jouw huid het best kan gebruiken? Maak dan online een afspraak voor een gratis intake met huidscan!

Ontstressen op 5 simpele manieren!

ontstressen

Estimated reading time: 2 minutes

Je zou een uitzondering zijn als je met de al maanden durende corona-updates niet stilaan behoefte hebt om te ontstressen. Minder sociale contacten in combinatie met de constante slecht nieuws show.. Tja, het is normaal dat dit begint te wegen. Zeker nu je frequente uitstap naar het salon voor wat metime ook al een hele tijd niet meer is kunnen doorgaan. Stress heeft echter een mega impact op onze gezondheid, en dus ook op onze huid. Het wordt zelfs gelinkt aan uitslag, eczeem, acne en atopische dermatitis. En hoewel ik je maar wat graag help om deze issues te verminderen, voorkomen blijft beter dan genezen! Daarom deel ik maar wat graag mijn 5 favoriete tips om te ontstressen!

Tip 1: verminder je schermtijd!

Ik heb al eens geschreven over hoe het blauwe licht van schermen onder andere je huid verouderen. Maar het is ook bewezen dat te veel computer, tv, smartphone,… gebruik een ontregeld slaappatroon, stress, en zelfs depressie kunnen triggeren. Ziet die Netflix marathon er nu ineens wat minder ontspannend uit? Probeer dan op bepaalde momenten in je dag alle electronische apparaten te vermijden. Ga een wandeling doen, lees een boek, of doe iets anders wat je gewoon doet voor jezelf, omdat jij het leuk vindt.

Tip 2 om te ontstressen: koop planten!

Planten zorgen er niet enkel voor dat je interieur er leuker uit ziet. Wetenschappers hebben ontdekt dat planten je ook effectief tot rust brengen! Een studie van de Washington State University stelde zelfs vast dat de bloeddruk met 4 punten zakte bij mensen die een kamer binnen wandelden gevuld met planten.

Tip 3: drink thee!

En niet de gewoonlijke thee waar ook veel cafeïne in zit. Switch naar kruidenthee. Theeblends op basis van bijvoorbeeld kamille hebben kalmerende en rustgevende eigenschappen. Perfect dus om te drinken voor een goede nachtrust!

Ontstressen tip 4: verwen jezelf!

Hoe druk je schema er ook uit ziet, zorg altijd dat je wat tijd hebt voor jezelf. Doet iets om jezelf te pamperen. Leg even een gezichtsmasker, of geef je huid een deugddoende scrubbeurt onder de douche.. Je zult er vast en zeker snel je voordeel van voelen!

Tip 5: mediteer en adem!

Dit is misschien een beetje vreemd de eerste keer dat je dit probeert. Maar meditatie kan écht een groot verschil maken. Je leert je ademhaling controleren en het zorgt ervoor dat je je relaxt voelt. Ook als is het maar 10 minuten hier of daar, je zal snel de positieve effecten van meditatie merken!

Online reservering

Maskne: puistjes door je mondmasker verhelpen!

puistjes door mondmasker

Maskne, ofwel puistjes door het dragen van je mondmasker. Ik zie het meer en meer bij mijn cliënten. Graag leg ik je uit wat je hier aan kan doen. Normaal ben ik voor een persoonlijk advies en een aanpak op maat. Maar aangezien we de oorzaak van het probleem (de mondmaskers) nog niet kunnen wegnemen, zullen de tips nu eerder symptomatisch gericht zijn.

DO! Voor het bestrijden van lokale puistjes zijn er 2 heel waardevolle werkstoffen. Namelijk salicylzuur en tea tree olie. Deze twee gaan namelijk het genezingsproces van de huid enorm boosten. Hierdoor ben je in no time van je puistje verlost!

puistjes door mondmasker
InClinic Blemish treatment concealer:
€ 24

De Blemish treatment concealer van InClinic combineert salicylzuur en tea tree in een concealend product. Hierdoor verstop je de puistjes terwijl je ook de genezing bevordert.

Dermedics Anti Acne Serum
€32

Geen fan van een concealend product? Dan is het Anti Acne Serum van Dermedics een aanrader. Dit rolserum met salicylzuur en tea tree is eenvoudig lokaal aan te brengen en bovendien kleurloos! Je zal in no time verlost zijn van die puistjes door je mondmasker!

Chemische peelings: hoe chemisch zijn ze?

chemische peeling

Chemische peelings doen bij veel mensen de wenkbrauwen fronsen. Vaak vragen mijn cliënten me hoe chemisch ze eigenlijk zijn. Maar om dit uit te leggen, moet ik eigenlijk eerst uitleggen dat er in feite maar 2 soorten peelings bestaan.

Enerzijds hebben we mechanische peelings. Dit wil zeggen dat een schurend element voor de peelende werking zorgt. Denk dan aan scrubs, microdermabrasie of dermaplaning bijvoorbeeld.

Ofwel hebben we een chemische peeling. Bij een chemische peeling wordt er dus geen schurend element gebruikt. Een bepaalde molecuul zorgt er hier immers voor dat de bovenste huidlaag zich vernieuwt. Dit wil dus zeggen dat zelfs de zogenaamde “biopeelings” ook in de categorie van de chemische peelings vallen.

Er zijn echter ontzettend veel soorten chemische peeling. Maar de peelings die het meest gebruikt worden zijn doorgaans op basis van volgende ingrediënten:
– Glycolzuur: wordt gewonnen uit suikerriet
– Lactaatzuur: is afkomstig van melk
– Amandelzuur: de naam zegt het zelf al, komt uit amandelen

Natuurlijk zijn er ook heel heavy peelings die chemischer zijn. Maar de meeste chemische peelings, die frequent gebruikt worden, hebben dus wel degelijk een natuurlijke oorsprong.

Benieuwd of een chemische peeling wat voor jouw huid kan betekenen?
Boek dan gemakkelijk online een gratis intake!

Zijn de producten waarmee ik werk natuurlijk?

De laatste tijd krijg ik vaak de vraag of de producten waarmee ik werk natuurlijk zijn. Het antwoord op die vraag is echter niet zo eenvoudig als een simpele ja of nee.

Ik merk dat de meeste mensen met deze vraag eigenlijk het volgende willen weten: of er in de producten alcohol, siliconen, of andere chemische rommel zit. Als dit het concern is, dan heb ik gelukkig meteen het antwoord. Dit zit uiteraard niet in de producten die ik gebruik!

Langs de andere kant zijn de producten ook niet 100% natuurlijk. En dat verklaar ik graag even voor je.

Wat is 100% natuurlijk? Als we bijvoorbeeld goji bessen nemen (die boordevol antioxidanten zitten), we deze pletten en in een crème verwerken. Dan hebben we zogezegd een natuurlijk product.

De fabrikanten van mijn producten echter, halen de antioxidanten uit de gojibes. Vervolgens steken ze deze antioxidanten in een hoge dosering in hun productformule. Op die manier krijgt je huid enkel hetgeen je huid nodig heeft, namelijk de antioxidanten, met de rest van het gojibessensap ben je immers niet zo veel.

Op die manier is er dus een bewerking gebeurd van een natuurlijk product. Maar in de basis, ook al is het product bewerkt, vind ik, dat het dus wél nog steeds natuurlijk is.

Ik ben razen benieuwd of jij er hetzelfde over denkt 🙂

Het moment waarop minerale make-up huidverbeterend wordt

minerale make-up

Een gezonde huid is de beste foundation. Jarenlang was dat mijn motto. Huidproblemen camoufleren en verdoezelen met verstikkende, niet minerale make-up zorgt op lange termijn immers voor meer problemen.

Maar Rome is niet op 1 dag gebouwd. En een gezonde huid krijg je niet van vandaag op morgen. Daarom ben ik lang op zoek geweest naar een make-up merk dat deze visie ondersteunt. Zeg maar ondersteunend werkt terwijl je huid dag na dag verbetert, veilig is om te gebruiken na intense behandelingen, en geen ongewenste reacties uitlokt.

Al snel kwam ik bij minerale make-up uit. Minerale make-up heeft namelijk tal van voordelen:
– Het verstopt de huid niet
– Het geeft de huid een extra bescherming tegen de zon
– Allergische reacties zijn zo goed als uitgesloten
– Mineralen werken ontstekingsremmend, en ondersteunen het herstelproces van je huid
– Veilig om te gebruiken op een acné huid

Maar gewone minerale make-up heeft ook enkele beperkingen. Zo vond ik de vele losse poeders enorm vervelend omdat ze rondvliegen in de badkamer. Ook was het resultaat vaak niet natuurlijk. En om het helemaal af te maken, niet alle minerale make-up bleek ook écht mineraal te zijn.

In feite had ik de hoop al opgegeven om een merk te vinden dat zowel mineraal is, een natuurlijke dekking geeft, en ook nog werkelijk wat betekent voor je huid. Ik wou zeg maar dat de minerale make-up ook écht huidverbeterend werkte.

Maar toen zag ik InClinic voorbij komen, en een ongekende wereld openbaarde zich voor me.
InClinic is minerale make-up welke aangevuld is het huidverbeterende ingrediënten waaronder:
– Hyaluronzuur om fijne lijntjes op te vullen
– Vitamine A en C om de collageenaanmaak te stimuleren
– Antioxidanten die de huid extra weerbaar maken
– Neuropeptides die rimpels aanpakken
– …
Kortom, de #GoodForYourSkinMakeUp die ze gebruiken op Instagram is helemaal terecht!

De producten zijn niet getest op dieren, vegan, cruelty free en geven een buitengewoon natuurlijk resultaat. Benieuwd naar wat InClinic voor jouw huid kan betekenen? Boek dan online een gratis foundationtest!

Fabel of feit? Vitamine A

vitamine a huid

Vitamine A is een van de best onderzochte werkstoffen waarvan bewezen is dat het de tekenen van de tijd kan terugdraaien. Toch zijn er nog veel misverstanden. In dit artikel wil ik daarom graag de puntjes op de i zetten.

Vitamine A maakt de huid dunner

Fabel. Als vitamine A in de juiste formulering gebruikt wordt, met de juiste concentratie zal het zelfs je huid versterken. Het helpt namelijk bij de opbouw en herstel van collageen en elastine, wat je huid stevigheid geeft.

Het veroorzaakt irritatie

Voornamelijk een fabel. Zoals met elk ingrediënt is het mogelijk dat je reageert op vitamine A als je het gaat gebruiken. Toch is dit eerder uitzonderlijk. Zeker omdat er zoveel verschillende vormen en sterktes bestaan is bijna iedereen wel in staat een product te vinden wat bij hem past.

Pigmentvlekken worden erger

Fabel. Vitamine A maakt de huid wat gevoeliger voor zonlicht. Dit komt omdat het de huid constant vernieuwt. Daarom is het belangrijk om altijd een goede breedspectrum UVA/UVB beschermingsfactor te gebruiken. Maar dat deden we toch al allemaal elke dag, niet? Als vitamine A correct gebruikt wordt zal het er zelfs voor zorgen dat pigmentvlekken verhelderen.

Je mag niet constant vitamine A gebruiken

Fabel en feit. Sommige vormen, zoals tretinoïne, zijn niet voor iedereen geschikt om continu te gebruiken. Ook bij andere sterke vormen kan het zijn dat er soms even een pauze ingelast wordt. Mildere vormen zoals retinyl palmitate kunnen echter perfect dagelijks gebruikt worden.

Vitamine A is niet geschikt voor gevoelige huiden

Fabel. Er wordt al jaren gezegd dat mensen met een gevoelige huid best vitamine A vermijden, om reacties te voorkomen. Maar gelukkig staat de wetenschap niet stil. Omdat de voordelen van vitamine A zo groot zijn, zijn er ondertussen veel zachtere vormen ontwikkeld. Retinyl propionate is bijvoorbeeld een vorm die ook veilig gebruikt kan worden voor de meest gevoelige huiden.

Wil je graag persoonlijk advies? Boek dan gemakkelijk online!

Suiker is soms goed voor je huid!

suiker huid

Iedereen die verliefd is op zoete lekkernijen heeft waarschijnlijk al gehoord dat suiker niet goed is voor je huid en lichaam. Maar wat als ik je nu zou vertellen dat er 1 uitzondering is op de regel?

Om te beginnen een korte achtergrond wat suiker doet met je huid. Alle suikers die je teveel binnen krijgt via je voeding gaan zogenaamde “Advanced Glycation End Products” vormen (AGE’s). Dit zijn een soort chemische bruggen die je collageen en elastine aan elkaar doen plakken. Hierdoor krijgt je bloedsomloop het moeilijker om bouwstenen te brengen naar je huidcellen en verouder je sneller.

Gelukkig zijn er tal van ondersteunende producten en behandelingen die de vorming van AGE’s tegengaan. Maar daar gaat deze blog niet over. Ik heb je namelijk verteld dat suiker in 1 uitzonderlijk geval juist wél goed is voor je huid.

Misschien wist je het al, misschien ook niet, maar van suiker kan je suikerpasta’s maken die een revolutie betekenen naar langdurige ontharing toe! Met suiker kan je dus waxen op een natuurlijke, en veel mildere manier dan gewone hars. Bovendien is suikerontharing een behandeling die de huid niet alleen onthaart, maar ook zacht maakt en hydrateert.

Suikerontharing is ook tot 50% minder pijnlijk dan gewoon harsen. Bovendien breken er geen haren af en heb je dus langer resultaat!

Wil je ook eens een suikerontharing proberen? Boek dan gemakkelijk online je afspraak in!

Bruinen zonder zon tips!

bruinen zonder zon tips

Bruinen zonder zon… Veel mensen krijgen spontaan een paniekaanval bij het gedacht alleen. “Maar ik wil er niet uit zien als een oranje stoplicht”, krijg ik vaak te horen. Ondertussen weten jullie al dat ik àbsoluut fan ben van de producten van Marc Inbane. Marc Inbane heeft namelijk een ruim assortiment aan mogelijkheden waardoor er voor ieder wat wils tussen zit. Bovendien is de formulering superieur in vergelijking met klassieke bruinen zonder zon systemen waardoor je écht een mooi, natuurlijk bruin effect krijgt. Tenminste, als je je aan deze tips houdt!

Tip 1: Plan op voorhand

Een goede voorbereiding is echt key! Elke vorm van haarverwijdering doe je minimum 24 uur op voorhand (of het nu scheren, waxen, epileren of whatever is). Dit geeft je huid de tijd om terug te herstellen. Bovendien, als je waxt verwijder je een groot deel van je bruine kleur.

Zorg ook dat je lichaam goed gehydrateerd is zodat je geen bodylotion vlak voor de spraytan moet gebruiken. De dag zelf gebruik je ook best geen deodorant of parfum.

Tip 2: Exfolieer, exfolieer, exfolieer

Als je maar 1 tip gaat toepassen, zorg dan dat het deze is! De meeste mensen hebben problemen met spraytan omdat het soms een vlekkerig effect heeft. Vooral de zones van handen, voeten, ellebogen en de knie zijn hier gevoelig voor. In deze zones heb je immers vaker last van dode huidcellen die zich opstapelen. De kleur blijft bijgevolg hier meer aan plakken, waardoor je een vlekkerig effect hebt. Verwijder daarom goed alle dode huidcellen!

Voor het lichaam ben ik een enorme believer in de natuurlijke Sugar Scrub van RoyX Pro. Voor het gelaat ga je best iets zachter te werk met de Black Exfoliator van Marc Inbane zelf. Deze laatste bevat ook carbon deeltjes die teveel aan talg absorberen. Hierna zal je huid zijdezacht aanvoelen en perfect voorbereid zijn voor je spraytan!

Tip 3: Gebruik de juiste tools

Gebruik voor het lichaam altijd een handschoen die gemaakt is om bruinen zonder zon aan te brengen. Deze handschoenen zorgen immers voor een egale verdeling van het product omdat je met je vingers altijd een soort van “strepen” creëert.

Voor het gelaat gebruik je best een synthetische kabuki borstel. Door met je borstel ronddraaiende bewegingen te maken zorg je ook weer voor een egalere verspreiding. Zorg wel dat je altijd van de binnenkant van het gelaat uitwerkt naar de buitenkant.

Tip 4: Gebruik een haardroger

Als je al deze tips gebruikt heb je de perfecte basis gelegd voor een flawless, sunkissed skin. MAAR! Zorg àltijd dat je product volledig droog is voor je je kleren aantrekt. Veel mensen nemen de droogtijd niet in acht, en krijgen zo toch nog een ongewenst effect. Je kan de droogtijd versnellen door met een haardroger over heel je lichaam te blazen!

Heb je graag persoonlijk advies? Maak dan een afspraak gemakkelijk online!

Voorkom opstoten van eczeem

voorkom eczeem

Voor mensen die last hebben van eczeem, is de winter vaak een buitengewoon vervelende periode. Opstoten hiervan kunnen getriggerd worden door verschillende factoren, maar seizoenswisselingen is er een heel voorname van. Eczeem krijgt immers vrij spel als de huid niet in staat is zichzelf gehydrateerd te houden. In de winter is de lucht droger, en centrale verwarming draagt hier nog eens extra aan bij. Gevolg: een minder gehydrateerde huid en meer opstoten van eczeem. Gelukkig zijn er een aantal zaken die je kan doen om dit te voorkomen!

Vermijd hete baden

De huid is het vrolijkst in een milde omgeving. Dus zowel de kamertemperatuur als watertemperatuur zijn best niet te heet. Helaas betekent dit ook dat het beter is om niet langdurig te tobben in een heet bad.

Suppleer vitamine D en essentiële vetzuren

Van vitamine D is al vaak aangetoond dat het een gunstig effect heeft op eczeem. Daarom zien patiënten vaak een verbetering in hun huid tijdens vakanties in warmere oorden of als ze onder de zonnebank gaan. Zon en zonnebank verhogen echter de kans op huidkanker, daarom is het veiliger om een vitamine D suppelement te nemen.

Essentiële vetzuren voeden de huid langs binnenuit en zijn belangrijk om de beschermende hydrolipidefilm van de huid te vormen. Deze film zorgt er voor dat vocht vastgehouden wordt in de huid, en dat invloeden van buitenaf ook buiten blijven.

Zeg nee tegen zeep

Zeep verstoort de natuurlijke pH waarde van de huid en tast hierdoor de beschermende hydrolipidefilm (zie hierboven) aan. Gebruik milde reinigers met een pH waarde die gelijk is aan die van de huid. Hierdoor blijft de huid optimaal gehydrateerd.

Vermijd de wollige onesies

Hoe gezellig het ook is om een lekker warme onesie aan te doen, de vezels van wol en nylon kunnen je huid extra irriteren. Je blijft best bij lichte materialen die de lucht nog doorlaten. Hetzelfde principe geldt voor je beddengoed. Vermijd warmtedekens en synthetisch beddengoed. Deze verhogen namelijk de lichaamstemperatuur wat kan leiden tot een jeukerig gevoel. Meer jeuk leidt tot onbewust krabben tijdens je slaap, wat weer kan leiden tot open wondes en littekenvorming.

Ken je crèmes

Vaak worden de symptomen van eczeem verzacht met dikke, zware crèmes. Dit werkt op korte termijn, maar in feite is het slechts een tijdelijke oppepper. Niet alle crèmes zijn hetzelfde, en het is belangrijk ook naar de ingrediënten te kijken om te weten wat wel en niet werkt voor je. In het geval van eczeem zijn biomimetische crèmes vaak een geweldige oplossing. Deze crèmes bootsen de functie van je hydrolipidefilm na en beschermen de huid die eronder zit.

Kort samengevat

  • Vermijd heet water
  • Vermijd synthetische stoffen
  • Neem vitamine D en essentiële vetzuren bij
  • Reinig op een milde manier
  • Gebruik biomimetische crèmes

Heb je na het lezen behoefte aan persoonlijk advies? Maak dan gemakkelijk online een afspraak!